BUSINESS SUPERBRANDS © 2014
címet elnyerte a SCHMIDT-BENDER
márka Magyarországon.

Tévhitek a fórumokon

Sokszor kapom kérdésként, hogy ha Schmidt-Bender távcsövet veszek, akkor most magyar vagy német terméket vásárolok? Van különbség? Tényleg más minőségű a hazai gyártás mint a német? Jobb a Németországban gyártott távcső optikája és fényáteresztő képessége? És sorolhatnám az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. Elég sok butaságot olvasok különböző vadászati fórumokon is, amelyeken elég sok félrevezető információ jelenik meg. A fórumozást jó dolognak tartom, ha valaki megérti a pszichológiáját. Általában saját vélemények jelennek meg, különböző tapasztalattal rendelkező jóindulatú és néha kevésbé jóindulatú megjegyzések, vélemény nyilvánítások a névtelenség homályába burkolózva. Minden ember más és más, mindenkinek különböző a szeme, más képet lát ugyanabban a típusú távcsőben. (Lásd a GYIK cikket) Sokat ismételt közhely ezeken az oldalakon, ami már-már a városi legenda kategóriájába tartozik a szürkületi értékkel és a tubus méretével kapcsolatos tévhitek.

Igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy ezekre a kérdésekre kimerítő választ kapjon mindenki, ezért javaslom, hogy a fórumokról szerzett információ csak egy része legyen a döntési folyamatnak és vásárlás előtt mindig próbálkozzanak a lehető legtöbb szempontot mérlegelve és a legtöbb információ begyűjtve dönteni. Ne dőljenek be egy peches amatőr véleményének, akinek szerencsétlen találkozása volt az egyik távcsővel és mérgében hamis dolgokat állít! Nézelődjön a gyártók weboldalán, keresgéljen, járjon utána! Sok kereskedő partner abban, hogy több modellt is kipróbálhat a vevő vásárlás előtt, így lehetősége nyílik szemrevételezni a különbséget különböző fényviszonyok között. Nézzen bele vadászbarátai távcsövébe, vesse össze, versenyeztesse meg a termékeket mielőtt döntene. Meglátásom szerint a magyar vásárlók nagy többsége tudatos, miután akár több százezer forintos optikáról is szó lehet, egyre többen igyekeznek megfelelő ár-érték arányban vásárolni, és nem pusztán az ár alapján dönteni. Tartós fogyasztási cikkek esetén, amit nem cserél le az ember félévente fontos, hogy tartós, jó minőségű terméket vásároljunk. Ahogy televíziót, autót, számítógépet is egy viszonylag hosszabb döntési folyamat után vásárolunk így van ez a céltávcsővel is. Kialakul egy igény, és különböző szempontok alapján döntünk valami mellett. Döntésünknek egy része érzelmi alapon történik. Racionális szempontokat mérlegelve inkább a technikai paraméterekkel kellene foglalkoznunk, fontos szempont a szerviz háttér, milyen garanciákat vállal a gyártó. Egy barátommal történt, hogy egy másik gyártó cégtől vásárolt céltávcsöve meghibásodott és gyakorlatilag fél Európát bejárta a távcső és hónapok múltán kapta vissza elég vastag számlával, és ráadásul a hibát nem sikerült maradéktalanul kijavítani. Lehet, hogy kecsegtető egy alacsonyabb ár, de mindig körültekintőek legyünk vásárlás előtt!

Akkor most nézzünk szét a saját házunk táján, mi a helyzet a Schmidt-Bender céltávcsövekkel? A Schmidt & Bender GmbH & Co. KG németországi cég leányvállalata a Schmidt-Bender Hungária Kft. Mindkét telephelyen történik gyártás és értékesítés is. A budapesti gyárba érkeznek Németországból az alkatrészek, ahol egyes modellek összeszerelése történik. Ugyanazok az alkatrészek kerülnek bele a hazai gyártású modellekbe, amelyek a németországi összeszerelésű távcsövekbe, semmilyen különbség nincs közte, csak a felirat, hogy Made in Hungary vagy Made in Germany, mely az összeszerelés helyszínét jelzi. Ahogy Németországban lehet találkozni magyar feliratú távcsővel kereskedelmi forgalomban, épp úgy Magyarországon is megtalálható egyes modellekből német feliratú termék. Ennek mindössze üzletpolitikai okai vannak, melyek nem nyilvánosak, de a minőségre következtetni a feliratból hibás lépés lenne. Az összeszerelési folyamatokban is elvileg kizárt a minőségi különbség, hiszen a kinti műszerészek pontosan ugyan olyan metódus szerint készítik el a céltávcsöveket, mint a hazai műszerészek. A távcsövek ugyanolyan szigorú minőség ellenőrzésen esnek át, mint Németországban. Nyilvánvaló ott, ahol emberek dolgoznak becsúszhat hiba, de ez sem helyfüggő. Tehát az a kijelentés, hogy valaki inkább Germany feliratú távcsöveket keressen az félrevezetés. Gondoljanak csak bele, hogy hogyan engedhetné meg magának egy ilyen cég, hogy Magyarországon gyengébb minőségi terméket értékesítsen, mint bárhol a világon. Ezt egyetlen cég sem engedheti meg magának. Schmidt-Bender távcsövekkel Dél-Afrikától Amerikáig bárhol találkozhatunk, és ez igaz nemcsak vadász távcsöveinkre, hanem a katonai és rendőrségi felhasználású mesterlövész távcsöveinkre egyaránt.

Remélem sikerült a félreértéseket szétoszlatnom, olvasgassák a fórumokat, szakmai cikkeket, (melyek szintén sokszor hibásak, hiszen előfordul, hogy egyes “szakértők” önként nevezik ki magukat annak, és nem veszik a fáradtságot, hogy mélyrehatóan megismerjenek egy-egy terméket, csak írogatnak valamit) de mielőtt vásárlásra adják a fejüket forduljanak a gyártó által kijelölt szakemberhez, vagy más elismert fegyvermesterhez és valóban csak felkészült ember tanácsát fogadják el! És még egy jó tanács: egy bizonyos életkor felett érdemes a szemet szemészorvossal megvizsgáltatni, ezt mindenki maga érzi, mikor jön el az a pillanat, amikor már nem lát úgy mint korábban, de nem árt tisztában lenni vele, hogy a kor előrehaladtával és az általános egészségi állapot változásával a látásunk is sokat változik. Ne halogassa, a saját érdeke is! Lehet, hogy sokszor nem is a távcső a hibás, ha célt téveszt…