BUSINESS SUPERBRANDS © 2014
címet elnyerte a SCHMIDT-BENDER
márka Magyarországon.

BUSINESS SUPERBRANDS © 2015
címet elnyerte a SCHMIDT-BENDER
márka Magyarországon.

GYIK

Az optikai alkatrészekre 30 év garanciát vállal a gyártó. Optikai alkatrész: objektív lencse, okulár lencse minőségi hibája, képfordító, mezőlencse minőségi hibája. Az optikai elemek sérülései, karcolódás és egyéb külső fizikai sérülés ill. anyag elöregedés és az ebből adódó meghibásodás nem tartozik a garancia tárgykörébe. A 30 éves garancia nem terjed ki a mechanikus alkatrészek meghibásodására.

A távcső bevizsgálásakor tudjuk meghatározni, hogy az adott probléma garanciában javítható, vagy a távcső helyreállításához felhasznált alkatrészek függvényében költségtérítéses. Bármilyen átalakítás vagy javítás történik a távcsőben (pl. szálkeresztcsere, átalakítás világítópontos szálkeresztre) nem befolyásolja a garancia időtartamát, vagyis a gyártástól számított 30 évet.

Kizárólag a Schmidt-Bender Hungária vagy Schmidt-Bender Germany GmbH szervizében javított távcsövekre vonatkozik a garancia, ha ezen kívül bármilyen más szervizelés történik a távcsövön azonnal érvényét veszti a garancia!

Használt távcső vásárlása előtt élhet azzal a lehetőséggel, hogy a távcsövet szervizünk ingyenesen átvizsgálja, elkerülve ezzel azt az esetet, hogy sérült távcsövet vásároljon.

A szerviz szolgáltatásokkal kapcsolatban további információt talál a szerviz menüpont alatt.

Az, hogy a szálkereszt az objektív-vagy a szemlencse képsíkjában legyen, elsősorban a céltávcső alkalmazásmódjától függ. A Schmidt -Bender mindkét rendszert kínálja.

celtavcso_metszet

A két lehetséges szálkereszt pozíciót a Schmidt-Bender Zenith 2,5-10×56 metszeti ábrája mutatja. Ha követjük a két sárga vonalat, melyek a távcső belsejében két helyen keresztezik egymást, az objektív képsíkhoz (1.KS), illetve a szemlencse képsíkhoz (2.KS) jutunk. Az európai konstrukciós megoldásról akkor beszélhetünk, ha a szálkereszt szerelése az 1. képsíkban történik. Itt a szálkereszt a nagyítás változtatásánál a célképpel mindig együtt változik. A célkép és a szálkereszt közötti viszony a beállított nagyítástól függetlenül változatlan marad. A találati pont áthelyeződése a nagyításváltoztatás következtében így kizárt.

Az amerikai konstrukciót a szálkereszt 2. képsíkba történő beépítése jellemzi. Ezáltal a szálkereszt a fordítórendszer befolyása alól ki van vonva és csak a célképre hat. Ezáltal a nagyításváltoztatásnál is csak a célkép lesz nagyobb vagy kisebb. A szálkereszt mérete a nagyítástól függetlenül állandó marad.

Mindkét konstrukciós megoldás más-más előnyöket kínál az alkalmazójának. Az európai konstrukció például lehetőséget biztosít arra, hogy minden tetszés szerinti nagyításban a szálkeresztet távolságbecslésre lehessen alkalmazni, mivel az a nagyítás minden fokozatánál a célból ugyanannyit takar. Az amerikai konstrukciónál a vadász kis célokra lőhet nagy távolságról, mivel a szálkereszt nagy nagyítások esetén egy relatív kis takarást eredményez.

Minőségileg, optikai tulajdonságait tekintve semmi különbség nincs. Ugyan arról a távcsőről van szó. A Schmidt-Bender Hungária modellek összeszerelése történik Magyarországon. Ezek a fix nagyítású (6×42, 8×56) távcsövek. A Hungária modellekkel Finnországtól Dél-Afrikáig, Kanadától Ausztráliáig bárhol találkozhatunk a világon, hiszen a világ számos országába exportáljuk ezeket a távcsöveket.

A variábel távcsövek összeszerelését a német gyár végzi, ide tartoznak a Zenith, Klasszik és Police Marksman (PM II) tipusok.

Ugyanazok az alkatrészek kerülnek összeszerelésre itthon is, mint Németországban. Semmi különbség nincs a két modell között bármennyire is próbálják misztifikálni ezt a kérdést. Olvastam különböző fórumokon, hogy valaki a német összeszerelésre esküdött, mert annak jobb a lencséje vagy valamelyik alkatrésze. Nyilván vannak olyan szakmai titkok, amiket nem teszünk közzé, de ez nem tartozik közéjük. Teljesen ugyanaz a két modellben a lencse is, épp úgy, ahogy a többi alkatrész. Egyetlenegy különbség a tubuson a Made in Germany vagy Hungary felirat. De ez valakit zavar a célzásban, akkor vegyen Germany-t, hátha úgy nem remeg a keze!

Tévhit. Az 1″coll és a Ø30 mm-es tubusú távcsőben is pontosan azonos átmérőjű lencsék vannak. A fény pedig a lencsén keresztül jut el a szemünkig. A szemünkig eljutó fény összességét egyrészt az objektív lencse átmérője határozza meg, a lencsére speciális eljárással felvitt fényáteresztő bevonat minősége, továbbá a szem pupillája, hogy mennyire képes tágulni.

A coll (1 coll = 25,4 mm) angolszász szabvány, ezekben az országokban ez a tubusátmérő a kedveltebb, csupán a szerelékek kombinálhatósága miatt létezik ez a kétféle méretezés.

A Convex belső sín lehetővé teszi a céltávcső helyzetének a vízszintes síkhoz viszonyított jobb és bal irányú 1 fokos korrigálását.

convex_sin

A Convex belső sín alkalmazásával a távcső külső sérülés nélkül átszerelhető egyik fegyverről a másikra. A szerelés biztonságos, anélkül hogy a távcső megfeszülne.

A hagyományos megvilágított szálkereszteknél a világító jel (pont vagy kereszt) mindig látható. Bekapcsolt állapotban pirosan világít, azonban ez csak szürkületkor és éjszakai vadászaton érvénysül. Kikapcsolt állapotban pedig fekete, mint a szálkereszt többi része.

A FlashDot technika különlegessége abban rejlik, hogy a vadász a fénypontot a vadászati szituációhoz alkalmazkodva be- vagy ki tudja kapcsolni. Gyakorlati előnye: rövid távolságon, vaddisznó hajtóvadászaton a fénypontot bekapcsoljuk, ami lényegesen javítja mozgó vadra a találatok arányát, mivel a vad sötét testén jobban látszik, mint a megvilágítás nélküli szálkereszt.
A fénypont kikapcsolásakor megmarad a normál, finom szálkereszt, így nagy távolságra is sikeresen lehet lövést leadni, mivel a precíz célzást nem zavarja a fekete pont. Egy digitális chip alkalmazása hat óra elteltével az energiaellátást automatikusan kikapcsolja, így ha a vadász a világítópont kikapcsolásáról megfeledkezik, akkor is marad még energia a következő alkalmakra. Az oldalállító burkolat alatt egy tartalék elem található. A FlashDot technikát a Schmidt-Bender valamennyi Zenith modellben kínálja.

A szálkereszt pozíciójának ismerete az első szerelés előtt fontos, hogy a fegyvermesternek a belövésnél minden irányban megfelelő állítási lehetőség álljon rendelkezésére.

posicon_kijelzo

A Posicon-nal ez nagyon egyszerű: az indikátor mutatója információt szolgáltat a szálkereszt elhelyezkedéséről. Ha a mutató a zöld tartományban van, akkor a szálkereszt azon állítási lehetőségen belül helyezkedik el, ahol az állítási mozgások kölcsönös akadályozása kizárt. A piros tartomány a beállítási tartalékokat mutatja, amelyek szükség esetén kihasználhatóak, és egyúttal megóv attól, hogy az egyik irányba túlzott állítással a másik irányba állítást korlátozzuk. Az ezüstszínű gyűrű mindegyik tornyon jelölést tesz lehetővé a belövés után, amelyre különböző távolságokat vagy lőszertípusokra jellemző jelöléseket lehet elhelyezni.

A modern megvilágított szálkeresztek kifejlesztésével a szálkeresztekkel kapcsolatos hagyományos igények megváltoztak. Ezt megelőzően fontos volt, hogy a vad sötét testén rossz látási viszonyok között a célpont “megérzése” egy megfelelő vastagságú oldalsó szállal alá legyen támasztva.

Ma ezt a feladatot a pirosan világító pont vagy a finoman megvilágított szálkereszt veszi át, ami lényegesen jobb megoldás. Előfeltétel minden esetben, hogy a világító pont intenzitása tompítható legyen. Amenniyben a tompítás nem elegendő mértékű, akkor a szem egy túl erős fénysugarat kap, ami zavarja a célzást.

A világító pont vagy a világító szálkereszt intenzitását 11 fokozatú oldalsó kapcsolóval lehet a környezeti fényviszonyokhoz igazítani. Az egyes megvilágítási fokozatok között az áramellátás mindig megszakad. Ezzel energiát lehet megtakarítani, a gombelem élettartama növelhető.

A vadásztávcsövekben a parallaxis alapvetően 100 méterre van beállítva. Ez azt jelenti, hogy pontosan 100 méteren a célpont és a szálkereszt is élesen látható. A parallaxis beállítható akár 200 méterre is, ekkor 200 méteren lesz a szálkereszt és a célpont is éles.

Vannak olyan távcsöveink, ahol a célpont távolságához igazodva a parallaxis beállítható, így a saját szemünkhöz igazíthatjuk, hogy a célpont és a szálkeresztet is éles legyen.

A szürkületi érték egy matematikai képletből számított érték, vagyis √nagyítás x objektív átmérő.

Pl. √8×56 = √448 ≈ 21,16

Rendkívül jól hangzik, de ez csak egy elméleti számítás marad. A gyakorlatban a fő támpontot a fényáteresztő képesség adja. A legjobb márkák arra törekednek, hogy 95 % körüli legyen a fényáteresztő képesség. Néhány tizedes különbség szemmel nem érzékelhető. Ne dőljünk be azoknak a reklámoknak, ahol 99,9 %-os fényáteresztő képességet ígérnek, mert a fizikának is vannak felső határai!

A legritkább esetben. Ehhez olyan fizikai károsodásnak kell érnie a távcsövet, ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi. A szálkereszt 3 pontban rögzített – csavarozott és ragasztott – egység, amely nagyon biztosan illeszkedik a helyén. Akkor hihetjük, hogy elmozdult a szálkereszt, ha nagyon ki lett tekerve a szélső állásba. Tehát a finomállító tornyokkal jelentősen kimozdítottuk az optikai középpontból. Nagyon túlfeszített állapotban a szálkereszt nekifeszül a távcső belső falának és minden lövésnél kap egy erős ütést. Ekkor tűnik úgy, mintha a szálkereszt elmozdulna és a lövésünk nem oda megy, ahova céloztunk. Ilyenkor állítsuk vissza a szálkeresztet a középső állásba, ” a tornyokat nullázzuk le”: a fekete pont álljon újra az M jel alatt, mindkét tornyon. A szereléken kell a beállítást elvégezni, a finomállítót valóban csak FINOM állításra használjuk.

Az a tapasztalatom, hogy a szervizünkbe visszaérkezett távcsövek átvizsgálásakor a fegyver, szerelék, távcső hármas egysége nem megfelelően lett összehangolva. A pontatlan lövést a legtöbb esetben a helytelen szerelékbeállítás okozta. Sokszor a finomállítóval próbálták korrigálni a rosszul beállított szereléket. A finomállító – ahogy a nevében is benne van – valóban csak finom állításra szolgál. Több métert korrigálni nem a finomállítóval kell, hanem a szerelékkel. Tény, hogy a szerelék pontos beállítása aprólékos és időigényes munka, viszont elengedhetetlen a pontos és hosszútávon megbízható használathoz.

Tájékozódjon, hogy bizonyos szerelék típusok esetén ki az a fegyvermester, aki szakszerűen tudja a távcsövet felszerelni és a belövést elvégezni!

Felszerelés és belövés tekintetében cégünk által elfogadott és garanciát vállaló szakemberek: hivatkozzanak a Schmidt-Bender ajánlásra

Budapest és környéke

Shooting World Kft.

1105 Budapest, Vaspálya u 17/a
Kerekes Zoltán : 06 (20) 972 6335

Keszthely – BEFAG Sportlőtér – Gyenesdiás

Keczeli Zoltán 06 (30) 976 9995

Térkép, útvonal: http://www.keszthelylovesz.hu/navigacio.html

Szentendre – Leányfalu

Ambrus Gábor 06 (20) 9862079

Kaposvár és környéke

Bárándi Gábor 06 (30) 5141780

Kelet-Magyarország

Molnár László, Napkor 06 (70) 4092891

Igen. Kizárólag variábel távcsövekre teszünk utólag ballisztikai tornyot. Fix nagyítású távcsövön (pl. 8×56) a ballisztikai toronynak szinte semmi értelme nincs.
Átalakításkor csak a magasságállító tornyot szereljük fel külső finomállítóval. A vadásztávcsövekben is lehetőség van arra, hogy a szálkeresztet egy bizonyos tartományban a célpont távolságához igazodva felfelé mozdítsuk el. Ezt a külső toronnyal az adott vadászati szituációhoz igazodva meg is tehetjük. Ez arra ad lehetőséget, hogy nagyobb távolságra célpontáthelyezés nélkül lőhessünk. Ebben az esetben a “tartsa gerinc fölé” beidegződést el is felejthetjük.

Igen. A kor előrehaladtával a pupilla kevésbé tágul. Ez a jelenség emberenként eltérő lehet. Számít a szem színe, igénybevétele és a szervezet fizikai és egészségi állapota.

Ha a pupilla nem tágul már annyira, mint egy fiatal szem esetén, akkor például egy 56-os lencse hiába enged át több fényt, mint egy 50-es, a pupilla nem fogja ezt a többletfényt érzékelni. Tehát a 42-es vagy az 50-es objektív is átengedi azt a mennyiségű fényt, amit egy idősebb szem – szürkületi viszonyok közt is – érzékelni tud. Fiatal szem esetében ennek természetesen van jelentősége.

Írja meg kérdését és megválaszoljuk!