BUSINESS SUPERBRANDS © 2014
címet elnyerte a SCHMIDT-BENDER
márka Magyarországon.

Hogyan működik a céltávcső?

Az, hogy a szálkereszt az objektív-vagy a szemlencse képsíkjában legyen, elsősorban a céltávcső alkalmazásmódjától függ. A Schmidt -Bender mindkét rendszert kínálja.

celtavcso_metszet

A két lehetséges szálkereszt pozíciót a Schmidt-Bender Zenith 2,5-10×56 metszeti ábrája mutatja. Ha követjük a két sárga vonalat, melyek a távcső belsejében két helyen keresztezik egymást, az objektív képsíkhoz (1.KS), illetve a szemlencse képsíkhoz (2.KS) jutunk. Az európai konstrukciós megoldásról akkor beszélhetünk, ha a szálkereszt szerelése az 1. képsíkban történik. Itt a szálkereszt a nagyítás változtatásánál a célképpel mindig együtt változik. A célkép és a szálkereszt közötti viszony a beállított nagyítástól függetlenül változatlan marad. A találati pont áthelyeződése a nagyításváltoztatás következtében így kizárt.

Az amerikai konstrukciót a szálkereszt 2. képsíkba történő beépítése jellemzi. Ezáltal a szálkereszt a fordítórendszer befolyása alól ki van vonva és csak a célképre hat. Ezáltal a nagyításváltoztatásnál is csak a célkép lesz nagyobb vagy kisebb. A szálkereszt mérete a nagyítástól függetlenül állandó marad.

Mindkét konstrukciós megoldás más-más előnyöket kínál az alkalmazójának. Az európai konstrukció például lehetőséget biztosít arra, hogy minden tetszés szerinti nagyításban a szálkeresztet távolságbecslésre lehessen alkalmazni, mivel az a nagyítás minden fokozatánál a célból ugyanannyit takar. Az amerikai konstrukciónál a vadász kis célokra lőhet nagy távolságról, mivel a szálkereszt nagy nagyítások esetén egy relatív kis takarást eredményez.